Iarna a venit si sfaturi bune noi v-am pregatit

Iarna este sezonul care necesita cea mai multa grija si pregatire daca vrei sa fii in siguranta si sa eviti defectiunile. Gasiti aici cateva sfaturi generale si indicatii pentru un condus in siguranta si fara probleme.

Pregatirea masinii
Odata cu inceperea iernii pregatirea masinii este esentiala. Proaspetele obligatorii, anvelope de iarna, sunt atat de importante incat desi s-a scris despre ele si s-a dezbatut pe aceasta tema considerabil, ma vad obligat de a mai aminti cate ceva. Odata cu evolutia automobilului, vitezele de deplasare au crescut, o deplasare cu vitezele atinse azi de masinile obisnuite erau in trecut rezervate "supercarurilor" sau masinilor de curse; dar legile fizicii au ramas aceleasi, deaceea producatorii de anvelope au trebuit sa tina pasul, realizand astazi anvelopele de iarna care sporesc siguranta si micsoreaza distanta de franare in conditii de umezeala, zapada sau chiar gheata.

Astazi o masina noua este greu de crezut ca nu va fi echipata cu airbag sau ABS plus alte multe sisteme de siguranta, cu toate astea desi poate conduci o masina foarte sigura, cu 5 stele Euro NCAP, neechipand-o cu anvelopele potrivite pentru sezonul rece este ca si cum ai renunta la cele mai importante sisteme de siguranta. De multe ori anvelopele potrivite pot evita producerea unui accident prin oprirea masinii inainte de obstacol; ele sunt singurul contact intre masina si suprafata de rulare.
- monteaza anvelopele de iarna.
- schimba lichidul de parbriz cu unul rezistent la inghet
- verifica antigelul (lichidul de racire) sa aiba concentratia necesara pentru a rezista temperaturilor sub zero din zonele in care circuli
- verifica bateria, de obicei la temperaturi scazute o baterie veche poate ceda complet
- pastreaza tot sezonul rece in porbagaj lanturile antiderapante, lopatica, un sac mic cu sare sau nisip, o perie sau maturica pentru indepartarea zapezii de pe masina
- daca pleci la drum lung luati in porbagaj si un cablu de remorcare
- racleta pentru gheata este bine sa stea la indemana in buzunarul unei portiere
- verifica blocurile optice si functionarea acestora
- verifica stergatoatele si inlocuiti-le daca sunt deteriorate
- verifica presiunea in anvelope, aceasta trebuie sa fie cea inscrisa in manualul masinii; nu desumflati anvelopele pentru a mari aderenta, veti pierde din manevrabilitate lucru de nedorit in situatii de derapaj.
- Indicat ar fi, ca la inceperea sezonului, sa aplicati un tratament cu ceara pentru protejarea suplimentara a vopselei. Ceara va proteja suplimentar caroseria de actiunea substantelor folosite la dezapezirea drumurilor.

Abonare la newsletter

... Se incarcă! Vă rugăm să așteptați câteva momente...
Facebook Google+